Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Επιμόρφωση στην Κροατία για τις νέες τεχνολογίες και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

H  ΊΤΑΜΟΣ-ΜΟΥΖΑΚΙ στην Κροατία για την ανάπτυξη τοπικών κοινωνιών

Δυο μέλη της ΑΜΚΕ  ΙΤΑΜΟΣ ΜΟΥΖΑΚΙ , οι Κοι Καλαμπαλίκης Θ. και Ντάνης Α. συμμετείχαν σε δράση προγράμματος Erasmus+ ,που έγινε στην Κροατία στην κωμόπολη Οραχόβιτσα, κοντά στην πόλη Όσιγεκ. Την δράση διοργάνωσε η Ένωση για την ανάπτυξη της Κοινότητας «Δημιουργικότητα», ΜΚΟ για τη νεολαία, Assοciation for community development Kreaktiva (YouthNGO) και η σύμπραξη αποτελούνταν από 30 Ευρωπαϊκές χώρες, με νέους και εκπαιδευτές τους.

Ο σκοπός της δράσης ήταν  να εξοπλίσει το προσωπικό των ΜΚΟ με γνώσεις και δεξιότητες σχετικά με τον τρόπο χρήσης εργαλείων πληροφορικής, για την αύξηση της προβολής της ΜΚΟ και των δραστηριοτήτων του έργου. Επίσης να εξοπλίσει το προσωπικό ΜΚΟ (εργαζόμενοι για νέους, ηγέτες νέων και κοινωνικοί  λειτουργοί συμπεριλαμβανομένων εθελοντών που εργάζονται με νέους) και δραστηριοποιούνται σε ΜΚΟ, με γνώσεις και δεξιότητες, σχετικά με τον τρόπο χρήσης των ψηφιακών τεχνολογιών ως εργαλείου για την αύξηση της προβολής των και τις δραστηριότητες του έργου.

Το πρόγραμμα είχε την ονομασία “NGOITBOOSTER” και συμμετείχαν 17 οργανώσεις από 13 διαφορετικές χώρες. Στα πλαίσια αυτά υπήρξαν αρκετά δραστηριότητες  γνωριμίας τα λεγόμενα «icebreaking-games” οποία βοήθησαν να γνωριστεί γρήγορα η ετερογενής ομάδα, να δεθεί και να εργαστεί.

Στο πρόγραμμα συμπεριλαμβάνονταν:

  • Ο σχεδιασμός μάρκετινγκ των ΜΚΟ.
    Το μάρκετινγκ (αγοραλογία), συνίσταται στην οργανωμένη προσπάθεια ενός οργανισμού να ικανοποιήσει τις ανάγκες αλλά και τις επιθυμίες των καταναλωτών. Προσπαθεί δηλαδή, με κύριο εργαλείο την έρευνα αγοράς να αντιστοιχίσει τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες που παράγει με τους ανθρώπους  που τα χρειάζονται ή τα επιθυμούν.
  • Ο σχεδιασμός σύγχρονων και λειτουργικών ιστοτόπων.
  • Τα βασικά της βελτιστοποίησης των μηχανών αναζήτησης στο Διαδίκτυο (Search Engine Eptimization – SEO).
  • Η θεωρία σχεδίου και πρακτικής (για τους ιστοτόπους) , επισημαίνοντας το σχέδιο και τους σκοπούς της επικοινωνίας της ΜΚΟ με το κοινό στόχευσης.
  • Η χρήση των σύγχρονων κοινωνικών μέσων δικτύωσης. Προβολή του οράματος των ΜΚΟ και ο σχεδιασμός σχετικών μηνυμάτων στο κοινό-στόχο. Αύξηση της συμμετοχής στην ΜΚΟ.
  • Ανάλυση των υποχρεώσων των συμμετεχόντων ΜΚΟ για την διάδοση των αποτελεσμάτων του προγράμματος που αφορούσε τη χρήση ψηφιακών εργαλείων για την ενδυνάμωση των ΜΚΟ και των τοπικών κοινοτήτων

Επίσης υπήρξε συνεισφορά των υπαρχόντων ΜΚΟ σε θέματα όπως η τεχνητή νοημοσύνη (AI), η δημόσια εκφορά λόγου (storytelling), η χρήση ψηφιακών μέσων για δημιουργία νεολαιίστικου φεστιβάλ μουσικής και πολλά άλλα.

Η ΑΜΚΕ ΙΤΑΜΟΣ ΜΟΥΖΑΚΙ θα προχωρήσει σχετικά με το πρόγραμμα, οργανώνοντας δράσεις με την τοπική κοινωνία και με την νεολαία του Δήμου Μουζακίου, αλλά και ευρύτερα με τους φοιτητές των σχολών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και άλλων ιδρυμάτων. Ήδη υπάρχουν σχετικές επαφές, και αναμένονται σχετικές εκδηλώσεις, εργαζόμενοι για την ανάπτυξη της νεολαίας και της τοπικής κοινότητας.