Σεμινάριο – Επιμόρφωση των εκπαιδευτικών για τους σχολικούς κήπους

Επιμόρφωση των εκπαιδευτικών στους σχολικούς κήπους

Την Παρασκευή 1 Νοεμβρίου στο 18ο  Δημοτικό Σχολείο Καρδίτσας έγινε η πρώτη ενημερωτική-επιμορφωτική συνάντηση για το έργο «ΚΑΡΑΒΑ PROJECT- ΣΧΟΛΙΚΟΙ ΚΗΠΟΙ» που σχετίζεται με  πιλοτικό πρόγραμμα δημιουργίας 12 σχολικών κήπων σε όλους τους δήμους της Π.Ε Καρδίτσας.

Το πρόγραμμα σχεδίασαν και στηρίζουν:

– Η Περιφέρεια Θεσσαλίας/Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας

– Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας/ Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής

– Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας/ Τμήμα Δασολογίας, Επιστημών Ξύλου & Σχεδιασμού

– Η Διεύθυνση Α/βαθμιας Ν. Καρδίτσας

– Το Επιμελητήριο Καρδίτσας

– Το Κ.Ε.ΠΕ.Α Μουζακίου

– Η ΑΝ.ΚΑ. ΑΕ

– Το ΕΛΓΟ Δήμητρα

– Σύλλογοι-ΑΜΚΕ (ΙΤΑΜΟΣ, ACT  Εθελοντική Ομάδα Καρδίτσας)

– Οι Δήμοι της Π.Ε  Καρδίτσας (Καρδίτσας, Σοφάδων, Παλαμά, Μουζακίου, Λίμνης Πλαστήρα, Αργιθέας)

– Η Εταιρεία ανακύκλωσης LMECO

– Το ΚΕΚ Δίας

– Το Δημόσιο ΙΕΚ

Το έργο σε πρώτη φάση αφορά 12 δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία και εστιάζει στην κατασκευή σχολικών κήπων. Με εργαλείο τη βιωματική μάθηση θα επιτευχθούν οι παιδαγωγικοί και οι περιβαλλοντικοί στόχοι του. Επίσης το έργο έχει ως στόχο την αύξηση των δεξιοτήτων των μαθητών σε θέματα συνεργασιών, οικονομίας και καινοτομίας. Η πλήρης λειτουργία των κήπων προσδιορίζεται για τις αρχές της άνοιξης 2025. Μέχρι τότε θα έχουν ολοκληρωθεί οι απαραίτητες υποστηρικτικές δράσεις, όπως η επιμόρφωση και υποστήριξη των εκπαιδευτικών, η ψηφιακή δικτύωση των συμμετεχόντων, τα βοηθητικά εγχειρίδια και η ιστοσελίδα του έργου.

Στην έναρξη του σεμιναρίου  ο Διευθυντής Α/θμιας κ. Γκόλτσος Κωνσταντίνος αναφέρθηκε στη σημασία του έργου για τους μαθητές καθώς και στην αξία της βιωματικής μάθησης.

Στη συνέχεια έγιναν παρουσιάσεις για το έργο και τους διάφορους άξονές του, όπως είναι η καλλιέργεια των φυτών, η διατροφική τους αξία και ασφάλεια, τα περιβαλλοντικά θέματα και οι συνεργασίες που προωθούν την αύξηση των δεξιοτήτων.

Τα θέματα παρουσιάστηκαν από τον κ. Καλαμπαλίκη Θωμά της ΑΜΚΕ ΙΤΑΜΟΣ, τον κ. Γιαβάση Ιωάννη του Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής, τον κ. Κορομπίλια Γιώργο του ΕΛΓΟ Δήμητρα και τον κ. Ντάνη Αντώνιο του Κ.Ε.ΠΕ.Α Μουζακίου. Συμπληρωματικά μίλησαν και η Κα Παρίσση Παρασκευή της εταιρείας ανακύκλωσης LMECO, όπως και ο κ. Ποταμούσης Ιωάννης εκπρόσωπος του Δημόσιου ΙΕΚ.

 

Ακολούθησε ένα παιχνίδι για την κομποστοποίηση, που παρουσίασαν, ειδικά για την εκδήλωση, οι μαθητές του 18ου Δημοτικού Σχολείου Καρδίτσας, με την καθοδήγηση των καθηγητών Φυσικής Αγωγής. Στη συνέχεια παρουσιάστηκαν είκοσι (20) δραστηριότητες από τους υποστηρικτικούς φορείς και τους εκπ/κούς του 18ου Δημοτικού Σχολείου Καρδίτσας.

Συμμετοχή είχε και ο κ. Ντελής Ιωάννης  εκπαιδευτικός του Δημοτικού Σχολείου Ματαράγκας, με μεγάλη εμπειρία από τη θητεία του στο ΕΚΦΕ. Επίσης τον καθηγητή του Παν/ιου Θεσσαλίας κ. Γιαβάση, βοήθησαν οι μεταπτυχιακοί φοιτητές του τμήματος Κα Μιτσάγγα  Χρυσάνθη υποψήφια διδάκτορας και κ. Παππάς Νίκος μεταπτυχιακός φοιτητής του τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής.

Ο Σχολικός Σύμβουλος Κος Μπότας αναφέρθηκε στη σύνδεση του έργου με τις εκπαιδευτικές διαδικασίες (αξιολόγηση, εξωστρέφεια, σύνδεση με την κοινωνία) που απασχολούν τα σχολεία αυτή την περίοδο.

Κατά τη διάρκεια των συζητήσεων και των παρουσιάσεων, αναπτύχθηκε μεγάλο ενδιαφέρον για διάφορες πλευρές του έργου. Αναδύθηκε σαν θέμα και σαν στόχος, η συνεργασία μαθητών, εκπαιδευτικών και γονέων και επισημάνθηκε η συμβολή όλων για την επιτυχία του έργου.

Τέλος, ιδιαίτερες ευχαριστίες οφείλονται στο 18ο Δημοτικό Σχολείο που φιλοξένησε την εκδήλωση και την Διευθύντρια Κα Πρίτσα και τον Υποδιευθυντή κ. Ντανόπουλο και το Σύλλογο Διδασκόντων. Επίσης τους εκπ/κούς κα. Βασιλάκου, κα. Λούπα, κα. Πούλιου και τους κ. Λέτσιο, κ. Μπάγκο, κ. Φαλάγγα, κ. Τσέλιο του 18ουΔ.Σ.,  που παρουσίασαν πρωτότυπες και ενδιαφέρουσες δραστηριότητες.

Ετικέτες: ,